YAŞAMA DAİR HERŞEY

Saturday, March 10, 2007

Uçarken...

Günümüzde havacılık Türkiyemizde de iyice gelişmeye ve hava taşımacılığı daha fazla insan tarafından kullanılmaya başladı. Ancak uçağa binip bir yere giderken size kaç kişinin hizmet ettiğini ya da uçmanın rahatlığını daha da arttırmak için havalimanında nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda kaçımız yeterince bilinçliyiz?

Biletinizi aldınız ve havalimanına geldiniz ama uçak doldu! Halbuki sizin biletiniz "ok"'li ya da "Aa...uçağın saati erken saate alınmış!"

Bugun havalıcılık hakkında daha doğrusu terminallerle ilgili bilgi vermek istiyorum. Burada cadı'nın kendi mesleği ile ilgili yazdığı makaleye bir özenti gözlemleyebilirsiniz :))

Öncelikle asla ve asla biletinizin "OK" li oluşuna guvenmeyin ve 11 Eylül saldırılarından sonra iyice artan ve sizleri delirtme noktasına getiren (Yumurcak tecrubelidir) güvenlik kontrollerinde de bekleyeceğinizi düşünürekten uçuşunuzdan 3 saat öncesinde havalimanında olmaya çalışın. Bu Avrupa'daki limanlar için geçerli değildir. Zira o ülkerlerde terör korkusu olmadığı için terminal girişlerinde x-ray kontrolü yoktur. Biletinizin OK li olmasına güvenmeme nedeniniz ise havayollarının rezervasyon iptali olur ya da insanlar uçmaktan vazgeçerler diye %10 gibi bir oranda fazla bilet satmasıdır. Bu dış hatlarda başınıza gelebileceği gibi yoğun sezonlarda iç hatlarda daha fazla yaşayabileceğiniz bir durumdur.

Eğer biletinizi THY, British Airways, Air France gibi bayrak taşıyıcı dediğimiz, ülkelerin milli havayolları olup tarifeli uçan havayollarından aldıysanız problemlerinize çözümler daha net olacakken, daha düşük ücretle uçmak isteyip bizim charter dediğimiz tarifesiz sefer yapan havayolları ile uçuyorsanız biletinizin arkasındaki kuralları mutlaka okuyun. Zira tarifesiz uçuşta havayolunun uçuş saatini ve gününü değiştirme hakkı vardır. Siz bu yüzden uçağınızı kaçırırsanız hiçbir hak talep edemezsiniz. Gerçi Onur Air, Pegasus ve Atlas Jet artık tarifeli gibi uçuyor olsalarda biletlerinin arkasını mutlaka okuyun.

Türkiye'deki terminal girişlerinde x-ray'den geçmek zorunda olduğunuz için daha x-ray cihazına gelmeden tum metal, çakmak, cep telefonu vb. maddeyi varsa montunuzun cebine ya da çantanıza koyun. Böylece sadece montunuzu ya da çantanızı x-ray cihazına koyup cihaz uyarı vermeden geçebilirsiniz. Ancak ayakkabınızın tabanında bulunan metal parçalar öterse yapacak tekşey galoş alıp ayakkabılarınızı da x-ray cihazına koymak olacaktır :) Kemer tokanızın öteceğinden eminseniz onu da önceden çıkarın :) Hele laptop taşıyorsanız her x-ray cihazından geçirişinizden açıp kapamanız gerekecektir. Bu arada eğer Amerika, İngiltere ya da İsrail'e uçuyorsanız sizi check-in önünde de ayrı bir guvenliğin beklediğini ancak onların size aptalca gelebilecek sorularına hazır olun :) Bavulunuzu kendiniz mi hazırladınız? Bavulunuzu başkasına verdiniz mi? vb... :) Terminal girişi ve güvenlik kontrol noktalarında sizler için yazılmış uyarıları dikkatli okuyun. Bagajınızda ve el bagajınızda neleri taşıyamayacağınız yazar. Eğer bu kurallara uymazsanız uçuşu tehlikeye sokan maddelere (sizin için tehlike arz etmese bile) en konulabilir.

Terminale girdiniz ve bagajlarınızı nerden check ettireceğinizi bilmiyorsunuz. Terminal girişlerinde ya da muhetlif yerlerde uçuş bilgilerini gösteren monitörler vardır. Uçuş numaranızdan (asla ve asla gideceğiniz yerden ya da havayolu isminden değil) hangi deskten bagajlarınızı vereceğinizi öğrenebilirsiniz. Check-in kolununda yazar. Eğer kolon boşsa henuz kontuar açılmamıştır. Genellikle kontuarları 2 saat öncesinde açarlar. THY Türkiye'nin milli havayolu olduğu için Türkiye'deki terminallerde hep aynı kontuarları kullanır. Mesela Ataturk Havalimanın'da G ve H kontuar adaları THY'ye tahsis edilmiştir. Eğer biraz önce yazdığım gibi İsrail, İngiltare ya da Amerika'ya uçmuyorsanız istediğiniz bir kontuardan check-in yaptırabilirsiniz. Tabi ki uçuş sınıfınıza dikkat edin :) Gene de kontuarınızı bulamıyorsanız danışmaya sormanız en iyisi :)

Sizi uğurlayan birisi yoksa pasaporttan en kısa zamanda geçmeniz iyi olur. Çünkü özellikle Istanbul'da duty free (gümrüksüz satış mağazları) alanlarında kendinizi alışveriş merkezinde hissettirecektir. Bol bol alışveriş yapın :) Şaka bir yana alabileceklerinize belli bir limit konmuştur. İstediğiniz kadar fazla alın kasada bunları bırakmak zorunda kalırısınız. Ayrıca gideceğiniz ülkeye girişte gümrüksüz alışverişte alabilecekleriniz sınırını biliyorsanız ona göre hareket etmekta fayda var.

Pasaport sonrasında beklerken anonsları çok iyi dinleyin. Özellikle tarifesiz uçuşsa biran önce uçağa yolcuları almak için boarding'e (uçağa binme işlemine) hemen başlarlar. Yani pasaportu geçmeniz uçağa kesin bindiniz anlamına gelmez. Uçağa biniş salonunun kapısı kapanmışsa gözünüzün önünde uçağınız gider ;) Hem monitorleri hem de anonsları iyi takip etmeyi unutmayın.

Uçağa binmeden önceki son yer olan bekleme salonunun girişinde de güvenlik kontrolü vardır. Yani bir tane daha sıkıcı bir güvenlik kontrolunden geçeceksiniz. Uçağa en son binmenizde, sizden önce binenlerin el bagajlarını yerleştirme ve yerlerini bulma sürecini beklemek durumunda kalmazsınız. Bekleme salonunda olduğunuz için de uçağı kaçırma şansızlığınız olmayacaktır. Fakat uçak açık park pozisyonu dediğimiz terminalden uzağa park etmişse, hava guzelse merdiven başında da bekleyebilirsiniz ;)

Aktarmalı uçuyorsanız ve aktarma yapacağınız noktadaki uçağa biniş süreniz 30 dk. altında ise bagajınızı son varış noktasında beklemeyin :) Çünlü yer hizmetlleri bagajınızı, bağlantı noktasına gittiğiniz uçaktan indirip, bineceğiniz diğer uçağa yetişmeyebilir. Yetişme şansı da var tabi ki... Böyle bir durumda gittğiniz yerde hazırlıksız yakalanmamak için el bagajınıza kıyafet koymanız sizi geçiçi olsa da kurtaracaktır. Bagajınız gideceğiniz noktada çıkmazsa ise telaşa kapılmayın. Ya bağlantı noktasında ya da ilk biniş noktasında kalmıştır. Hemen uçtuğuğunuz havayolnun yer hizmetlerini veren firmaya gidip kayıp eşya raporu tutturun. Bagajınız, mümkün olan ilk uçakla gittiğiniz noktaya gönderilecek ve firma tarafından rapor tuttururken verdiğiniz adrese gönderilecektir :) Bakın bu sayede bavul taşıma zahmetinden kurtulmuş oldunuz ;)

Eğer havalimanında birisini karşılayacaksanız, gelen kişiden uçuş sefer sayısını öğrenin. Nerden geldiği ve hangi havayolu ile geldiği sizi yanıltabilir. Uçuş numarasına göre danışma memurlarından ya da uçuş bilgi ekranlarından uçağın iniş saatini eğer varsa gecikme süresi vb. öğrenebilirsiniz.

Hadi iyi uçuşlar :)
posted by ANDY at 1:26:00 PM

8 Comments:

andyciiim, var ya.. öyle bi yazmışsın ki.. ben uçağa muçağa binmiyom kardeşim. Arabaya atlarım, açarım müziğimi güzel güzel.. geze geze.. giderim.
O kadar işte.:))
Şaka bir yana verdiğin bilgiler için teşekkürler. Mutlaka lazım olacaktır.

3/10/2007 09:47:00 PM  

Araba da tabiki çok guzel ama zaman bakımından uçak en iyisi ;) Yurt dışına giderken araba sizi baya bi zorlar ama :)

3/10/2007 11:42:00 PM  

buçak diyince aklıma sadece altın bilezikli rezillik anım geliyor elimde değil:)))

bu arada günde yaklaşık 20 defa sayfanı açıp müzik dinliyorum haberşn ola:))

3/12/2007 04:01:00 PM  

o anı birara anlatıver lutfen :) Begenmene sevindim müziği :) biraz daha kalsın o zaman :) Bol bol gir ki rayting'im artsın ;)

3/12/2007 04:04:00 PM  

hemen anlatayım anımı:))

yeni evliydik ve bilezikleri koyacak yer bulamayınca hepsini koluma takıp gittim havaalanına..güvenlik kapısından geçince öttü ve kadın lütfen kollarınızı açarmısınız dedi..

ben kolumu açıp kadına tüm bileziklerimi gösterdim(çok spor giymiştim asla bilezik takan bir havam yoktu:)) kadın gülmeye başlayınca anladım ki kollarını yana doğru aç ki o zımbırtıyı üstünde gezdireyim demek istemiş..işte bööle:)))

3/13/2007 02:09:00 PM  

hahahaha .... :) allah seni güldürsen hep emi :) Çok güldürdün beni :))

3/13/2007 02:17:00 PM  

@mayonez : gormemisin bilezigi olmus tutmus havaalaninda guvenlige gostermis :P

@andy: biraz gec kalmis bi yazi olmus, insan benim ucaga binecegim gunlerin oncesinde yazardi yahu :))
eline saglik cok keyifli bi yazi olmus.

bu arada andy beni sobelemiştin ancak anca firsat bulabildim, bu aksam yazacagimdir efenim :)

@andy&@palyonca : ne zaman geliyosunuz? tam kesin tarih belli mi? bilgi verin yafuuu!

3/16/2007 09:01:00 PM  

Baba, 29 Mart sabahı oradayız. 5 Nisan da dönüş. Az kaldı az :)

3/17/2007 09:43:00 AM  

Post a Comment

<< Home